Szürkehályog

Szürkehályog műtét fájdalommentesen

A szürkehályog gyakori betegség, ám szerencsére ma már egy egyszerű műtéttel gyógyítható. A betegség tünetei a szemlencsén fedezhetők fel, és kifejlődése során a beteg egyre inkább úgy érzékeli, mintha egy fátyolszerű anyagon keresztül szemlélné a világot. Előrehaladott állapotban a pupillák látványosan szürkévé válnak, így megfelelő kezelés nélkül akár a látás elvesztésével is járhat.

Veleszületett betegség vagy az öregség velejárója

A közhiedelemmel ellentétben a szürkehályog nem csak időskorban, de fiatalabbaknál is előfordul, ám ilyen esetben veleszületett betegségként vagy más betegség kísérőpanaszaként jelentkezhet. Mindemellett természetesen igaz, hogy leggyakrabban a 65 év feletti korosztálynál figyelhető meg, és kialakulásához nagyban hozzájárul a szemlencsét károsító UV-sugárzás, a nem megfelelő étrend vagy éppen a cukorbetegség is.

A szürkehályog kialakulása lassú folyamat, így sokáig nem befolyásolja a látást. Mindemellett fontos tudni, hogy a betegség – bár fájdalommal nem jár – nem visszafordítható, így minden tünetre oda kell figyelni, és amikor a mindennapi életet is zavarja, műtéti beavatkozással kell megszüntetni a problémát.

A kezdeti stádium tünetei:
 

 • érzékenység a napfényre, erős éjszakai világításra

 • a fényforrások körül fényudvarok érzékelése

 • zavar a színek érzékelésében

 • csökkent látásélesség

 • fátyolos látás

 • kettős látás az egyik szem eltakarásakor
   

Amennyiben a fenti tünetek fájdalommal is párosulnak, nem szürkehályogra, hanem glaucomára vagy szemfertőzésre érdemes gyanakodni, amely gyulladással jár.

Típusai szerint többféle szürkehályogot is megkülönböztetünk attól függően, hogy milyen gyors a betegség kialakulása, és milyen tünetek kísérhetik.

•Cataracta corticalis: a szemlencse peremén kialakuló homályok

•Cataracta subcapsularis posterior: rendkívül gyorsan kifejlődő szürkehályog

•Cataracta nuclearis: lassan kialakuló típus

A szürkehályog műtétről röviden

A szürkehályog műtét ma már rutineljárás, amit szerte a világon gyakran végeznek. Klinikánkon a legmodernebb technikát alkalmazzuk, amely biztosítja a minimális kellemetlenséggel történő gyors műtétet. A beavatkozást szakorvosaink átlagosan 20 perc alatt elvégzik, és ehhez csupán helyi érzéstelenítésre van szüksége, altatásra nem. Természetesen a műtét napjára mindenképpen szükséges lehet szabadságot kivennie, azonban a műtét utáni, általában mindössze 1órás megfigyelés után kísérője segítségével elhagyhatja a klinikát.

Az eljárás részletes menete

A beavatkozás során szemész szakorvosunk nem használ altatást, sem injekciós érzéstelenítést, mindössze szemcseppel érzésteleníti a területet, így a műtét teljesen fájdalommentes. Az érzéstelenítés után egy kevesebb mint 3 milliméteres bemetszést végzünk a szaruhártyán, amin keresztül ultrahanggal lebontjuk a szemlencsét, majd eltávolítjuk azt. Közvetlenül ezután műlencse kerül beillesztésre. A műtét elvégzése után nincs szükség varratokra, a szemen ejtett seb magától begyógyul, azonban a fedőkötést 24 órán keresztül nem szabad eltávolítani.

Ki alkalmas a műtétre?

Amennyiben egy betegnél többféle szembetegség is jelen van, nem minden esetben javasolt a szürkehályog műtét, azonban legtöbbször semmi akadálya a beavatkozásnak. A műtét után jelentősen javul a látás, ráadásul sok esetben a páciensnek nem is lesz szüksége korábbi szemüvegére.

A műtét előtti teendők

 • A kockázatok kiszűrésére a műtétet természetesen kivizsgálás előzi meg, amely magában foglalja a szem állapotának felmérését, teljes vérképet és EKG-t.

 • A műtéthez nem szükséges felfüggesztenie a különböző gyógyszerek szedését, és javasolt a kiadós reggeli étkezés is.

 • A műtét napján kerülje a különböző kozmetikumok (pl. smink, arcszesz vagy arckrém) használatát.

 • A műtétet megelőző napban ne viseljen kontaktlencsét.

   

A szemlencsék különböző fajtái

A szürkehályog műtét nem feltétlenül pusztán visszaállítja, de szemlencsétől függően nagy mértékben javítja is a látást. A műtét után megszűnik a látást elhomályosító szürkeség, és a látáskorrigáló műlencsék akár a szemüveg nélküli, teljesen éles látást is lehetővé teszik .

Az egyfókuszú vagy monokuláris műlencsék egy adott fókusztávolságra biztosítanak tökéletes látást, így műlencsétől függően távoli vagy közeli látáshoz nem lesz szüksége szemüvegre. Ez leggyakrabban az ember foglalkozásától és szokásaitól függ, így orvosunkkal történő konzultáció során kiválaszthatja az Önnek megfelelő műlencsét.

Amennyiben trifokális műlencsét választ, távolra, közép- és közeli távolságra is visszanyerheti éles látását. Az esetek nagy többségében ilyenkor teljesen elhagyható a szemüveg további használata.

IMG_9222.jpeg