!-- Google Tag Manager (noscript) -->
 
szurkehalyog cover 3 (2).png

Szürkehályog

cataracta mutet VN1 másolata.png

A szürkehályog gyakori betegség, ám szerencsére ma már egy egyszerű műtéttel gyógyítható. A betegség tünetei a szemlencsén fedezhetők fel, és kifejlődése során a beteg egyre inkább úgy érzékeli, mintha egy fátyolszerű anyagon keresztül szemlélné a világot.

A közhiedelemmel ellentétben a szürkehályog nem csak időskorban, de fiatalabbaknál is előfordul, ám ilyen esetben veleszületett betegségként vagy más betegség kísérőpanaszaként jelentkezhet. Mindemellett természetesen igaz, hogy leggyakrabban a 65 év feletti korosztálynál figyelhető meg, és kialakulásához nagyban hozzájárul a szemlencsét károsító UV-sugárzás, a nem megfelelő étrend vagy éppen a cukorbetegség is.

A szürkehályog kialakulása lassú folyamat, így sokáig nem befolyásolja a látást. Mindemellett fontos tudni, hogy a betegség – bár fájdalommal nem jár – nem visszafordítható, akár a látás elvesztésével járhat, amikor a mindennapi életet is zavarja, műtéti beavatkozással kell megszüntetni a problémát.

A szürkehályog okai és tünetei

A közhiedelemmel ellentétben a szürkehályog nem csak időskorban, de fiatalabbaknál is előfordul, ám ilyen esetben veleszületett betegségként vagy más betegség kísérőpanaszaként jelentkezhet. Mindemellett természetesen igaz, hogy leggyakrabban a 65 év feletti korosztálynál figyelhető meg, és kialakulásához nagyban hozzájárulnak az alábbi faktorok, fiatalabb életkorban is tüneteket okozva:

 • Családi halmozódás (genetikai ok)

 • Belgyógyászati betegségek (pl. cukorbetegség)

 • Gyógyszerek (szteroid)

 • Alkohol, dohányzás

 • UV sugárzás

 • Szemsérülés

Ha az alábbi tüneteket észleli, mindenképpen javasolt egy szemészeti kivizsgálás:

 • Fokozatosan romló, homályos, fátyolos látás

 • Érzékenység a napfényre, erős éjszakai világításra

 • A fényforrások körül fényudvarok érzékelése

 • Zavar a színek érzékelésében

 • Kettős látás az egyik szem eltakarásakor

Névtelen terv.png
cataracta mutet VN2.png

Felkészülés a műtétre

Amennyiben Önnél többféle szembetegség is jelen van, nem minden esetben javasolt a szürkehályog műtét, azonban legtöbbször semmi akadálya a beavatkozásnak. A műtét után jelentősen javul a látás, ráadásul sok esetben a páciensnek nem is lesz szüksége korábbi szemüvegére. A műtét előtt részletes szakorvosi vizsgálaton vesz részt, melyen megtervezésre kerül a beültetendő műlencse dioptriája, illetve az operáló orvossal közösen eldöntik milyen típusú műlencsét ültet a szembe.

 • A kockázatok kiszűrésére a műtétet természetesen kivizsgálás előzi meg, amely magában foglalja a szem állapotának felmérését, teljes vérképet és EKG-t.

 • A műtéthez nem szükséges felfüggesztenie a különböző gyógyszerek szedését, és javasolt a kiadós reggeli étkezés is.

 • A műtét napján kerülje a különböző kozmetikumok (pl. smink, arcszesz vagy arckrém) használatát.

 • A műtétet megelőző napban ne viseljen kontaktlencsét.

A műlencsék fajtái

A szürkehályog műtét nem feltétlenül pusztán visszaállítja, de szemlencsétől függően nagy mértékben javítja is a látást. A műtét után megszűnik a látást elhomályosító szürkeség, és a látáskorrigáló műlencsék akár a szemüveg nélküli, teljesen éles látást is lehetővé teszik .

Az egyfókuszú vagy monokuláris műlencsék egy adott fókusztávolságra biztosítanak tökéletes látást, így műlencsétől függően távoli vagy közeli látáshoz nem lesz szüksége szemüvegre. Ez leggyakrabban az ember foglalkozásától és szokásaitól függ, így orvosunkkal történő konzultáció során kiválaszthatja az Önnek megfelelő műlencsét.

Amennyiben trifokális műlencsét választ, távolra, közép- és közeli távolságra is visszanyerheti éles látását. Az esetek nagy többségében ilyenkor teljesen elhagyható a szemüveg további használata.

cataracta mutet VN3 (1).png

Műtét után

Amennyiben Önnél többféle szembetegség is jelen van, nem minden esetben javasolt a szürkehályog műtét, azonban legtöbbször semmi