!-- Google Tag Manager (noscript) -->
 
Keresés
  • blog

Milyen szemészeti problémákat okozhat a magas vérnyomás?
A magas vérnyomás számos szív- és érrendszeri betegségért felelős, ideértve a szívinfarktust és a szívelégtelenséget, de vesebetegségek okozója is lehet. Kevesen tudják azonban, hogy ennek a gyakori betegségnek látható, jól észrevehető jelei is vannak, hiszen a tünetek legelőször a szemen jelentkeznek.Hogyan látszik meg a magas vérnyomás a szemen?


A vérnyomást lelki problémák és testi terhelés is befolyásolhatja, így értéke sem állandó. Ugyanakkor, ha a vérnyomás emelkedése nem átmeneti jellegű, hanem tartósnak bizonyul, hosszabb idő után az erek merevebbé válhatnak, ami csökkenti azok ellenálló képességét a meszesedéssel és a sérülésekkel szemben.

Magas vérnyomás esetén terhelés éri az erek falát, így azok megrepedhetnek, és ez a szem esetében jól látható bevérzést is okozhat. A kezeletlen magas vérnyomás üvegtesti vérzést is eredményezhet, amelynek tünetei homályos látás vagy foltok látása is lehet. Amennyiben a betegséget nem diagnosztizálják időben, látóidegvérzés is bekövetkezhet.A magas vérnyomás okozta gyakori szembetegségek

  • Hipertenzív retinopátia: amennyiben a magas vérnyomás régóta kezeletlen, az erek fala megvastagodik, és az átmérőjük beszűkül, így akadályozva a retina vérellátását. Súlyos esetben ez a látóideg megduzzadásához is vezethet.

  • Szemfenéki érelzáródás: amennyiben az érelzáródások miatt a látóhártyához nem jut elég vér, a szédülés esetén fellépő vérnyomásleeséshez hasonló látászavar tapasztalható.

  • Retionapthia diabetica: amennyiben a magas vérnyomással cukorbetegség is jelentkezik, a hajszálerek még jobban veszélyeztetettek, és felgyorsulhat az érelzáródás folyamat. Az így esetlegesen fellépő oxigénhiány akár látásvesztést is okozhat.Fontos a rendszeres szűrővizsgálat


Az érrendszer állapotára kizárólag a szemfenéki érrajzolat állapotából lehet következtetni, így a magas vérnyomás következményei szempontjából rendkívül fontosa rendszeres szűrővizsgálat.

A komolyabb panaszok elkerülése érdekében fontos, hogy félévente szemnyomásmérést, szemfenékvizsgálatot, illetve laborvizsgálatot végeztessünk, illetve megvizsgáltassuk a retina érhálózatát. Amennyiben a vérnyomás értéke visszakerül a normál tartományba, a tünetek enyhülhetnek.

Látásproblémákat tapasztal, és gyors segítséget szeretne? Jelentkezzen be szemészeti magánrendelésünkre most!


6 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése