!-- Google Tag Manager (noscript) -->
 
Keresés
  • blog

Miért a rendszeres szemészeti vizsgálat?

Frissítve: máj. 25.

A látás mindenki életében a legfontosabb, ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk szemünk épségére. A rendszeres szemvizsgálat segít megelőzni a komolyabb szembetegségek kialakulását, illetve azok korai stádiumban való felfedezésével nagymértékben felgyorsítható a gyógyulás is. Lássuk, mire is kell kiterjednie egy alapos szemészeti vizsgálatnak!


Mikor menjünk szemészetre?

A legtöbb ember csak akkor megy szemészhez, ha új szemüveget kell felírni, esetleg ha olyan problémát észlel, ami a mindennapi életben is gondot jelent. Orvoshoz járni senki sem szeret, azonban az alábbi tünetekre mindenképpen fontos odafigyelni:

- Ha a szemet tompa sérülés érte, javasolt a kivizsgálás.

- Ha a látótérben több homályos folt jelenik meg, vagy villanásokat észlelünk, mindenképpen szükséges az orvosi ellenőrzés.

- Cukorbetegség vagy magas vérnyomás esetén ajánlott a rendszeres kivizsgálás.

- Hirtelen rosszabbodik a látás, túl sűrűn kell szemüveget cserélni, javasolt a lehetséges betegségek lehetőségeinek felmérése.


A szemészeti magánrendelés menete

A szemészeti vizsgálat minden esetben a pácienssel történő konzultációval kezdődik, melynek során a szemész szakorvos kikérdezi a beteget korábbi vagy meglévő betegségeiről, illetve arról, hogy milyen gyógyszereket szed, és melyekre lehet allergiás. A vizsgálat során az orvos megtekinti a szemhéjat és a szemgolyót, ellenőrzi a szem mozgását, illetve a szivárványhártya, a kötőhártya és a szaruhártya állapotát.


A vizsgálat a tünetek függvényében kiterjedhet még:

- a látóélesség vizsgálatára

- a színlátás vizsgálatára, ha felmerül a színtévesztés lehetősége

- a szem fényérzésének vizsgálatára

- a csarnokzug vizsgálatára réslámpával

- szemfenékvizsgálatra, azaz az ideghártya vizsgálatára

- szemnyomásmérésre, ha zöldhályog veszélye merül felMi a teendő szürkehályog esetén?

Amennyiben a beteg látásromlást, fátyolos látást, a színek halványodását, megromlott éjszakai látást, kettős látást vagy éppen fényérzékenységet tapasztal, a legvalószínűbb, hogy szürkehályog akadályozza a látást. Szerencsére ma már egyszerű, mintegy húsz percet igénybevevő szürkehályog műtéttel orvosolható a probléma. A fájdalommentes eljárás során az orvos eltávolítja a károsodott szemlencsét, majd helyére műlencsét helyez be – így a páciens nemcsak a betegségtől, de akár korábbi szemüvegétől is megszabadulhat.
30 megtekintés0 hozzászólás