!-- Google Tag Manager (noscript) -->
 
Keresés
  • blog

A szürkehályog valóban rutinműtét

Frissítve: máj. 25.

A szürkehályog az egyik leggyakrabban előforduló időskori szembetegség, azonban szerencsére a mai modern technikáknak köszönhetően gyors műtéti beavatkozás során minimális kellemetlenséggel orvosolható. Mindemellett – mivel a szem az egyik legérzékenyebb szervünk – még mindig sok a félelem és a kétség a beavatkozással kapcsolatban, ezért az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a szürkehályog műtéttel kapcsolatban.
Mi is az a szürkehályog?

A szürkehályog vagy más néven cataracta a szemlencse elszürkülését, elhomályosodását jelenti. A kifejlődött szürkehályog következtékben a beteg látása fátyolos lesz, amin szemüveggel nem lehet segíteni.


Kezelhető a szürkehályog műtét nélkül?

Sajnos minden tévhit ellenére a szürkehályog nem múlik el magától, és jelenleg nem ismert olyan gyógyszeres kezelés, amely javíthatna a szürkehályogtól szenvedő betegek állapotán. Mindazonáltal a szürkehályog kialakulása ellen mindenki tehet, így fontos a vitaminokban gazdag ételek fogyasztása, valamint az UV-szűrővel ellátott szemüveg, napszemüveg viselése.


Szürkehályog műtét modern technológiával

A szürkehályog kezelésére az úgynevezett phacoemulsificatios technika a legkorszerűbb megoldás. A műtéti beavatkozás előtt nincs szükség injekciós érzéstelenítésre, elegendő mindössze szemcseppel helyileg érzésteleníteni a területet. A körülbelül tíz percet igénybe vevő beavatkozás során egy legfeljebb hárommilliméteres bemetszést végzünk a szaruhártyán, amelyen keresztül eltávolítjuk a szürkehályoggal érintett szemlencsét, majd a helyére előzetesen kiválasztott műlencsét teszünk. A szürkehályog műtét után nincs szükség varratszedésre, és nagyjából egy óra megfigyelés után el lehet hagyni a klinikát.


Vajon alkalmas vagyok a műtétre?

A szürkehályog műtét előtt minden esetben alkalmassági vizsgálatot végzünk. Ennek során egy konzultáció keretében számításba vesszük a korábbi vagy fennálló betegségeket, és tájékozódunk a szedett gyógyszerekről. Amennyiben a kórtörténet nem indokolja a szürkehályog műtéttől való elállást, szemész szakorvosunk megállapítja a szürkehályog fajtáját és stádiumát, majd pupillatágítást, szemfenéki vizsgálatot és szemnyomásmérést végez, valamint megvizsgálja a szaruhártya görbületét, és megméri szem hosszát a megfelelő szemlencse kiválasztásához. A műtétre az előzetes vizsgálatok után néhány napon belül már sor is kerülhet.

31 megtekintés0 hozzászólás