!-- Google Tag Manager (noscript) -->
 

A száraz szem

Száraz szem (1).png

A szemszárazság a lakosság körében gyakran előforduló tünetegyüttes, Magyarországon akár az emberek 30%-a is érintett lehet. A betegség kihatással van a mindennapi életre, problémát okozhat a munkában (monitor használat), olvasásban, vezetésben és a lelki állapotunkat is negatívan befolyásolhatja.

Kiváltó okai sokfélék,  a főbb tényezők a képernyőhasználat, mivel ilyenkor a pislogások száma lecsökken, a rendszeresen szedett gyógyszerek, környezeti hatások (klíma, dohányfüst, szmog), szemcseppek,  kontaktlencse viselés, hormonális hatások  (várandósság, változó kor), belgyógyászati betegségek (autoimmun kórképek, cukorbetegség, allergia), életkor.

A következmény az elégtelen könnyfilm termelés vagy a fokozott könnyvesztés, párolgás miatt fellépő könnyfilmkárosodás. Mivel a könnyfilm fő funkciója a szemfelszín védelme pl. fertőzésektől, apró porszemcsék fokozott könnyezéssel távozhatnak, nedvesítése és azok tápanyaggal és oxigénnel való ellátása, a tünetek jellemzően az égő szúró, viszkető, idegentest érzés, fáradt szem érzés és homályos látás, néha fokozott könnyezés lehetnek. Hosszútávon a száraz kötő és szaruhártya állapottól krónikus panaszok, gyulladás is kialakulnak, ekkor beszélünk száraz szem szindrómáról.

A diagnózis alappillérei a tünetek, réslámpa vizsgálat (szemhéjszél, szemfelszín) a könnytermelés mérése (Schirmer teszt), a könnyfilm-felszakadási próba (BUT), illetve a szemfelszín festése.

A diagnózis felállítása esetén nagyon fontos az életmódbeli tanácsadás, illetve a megfelelő szemcsepp-műkönny/gél/kenőcs kiválasztása. Előrehaladott esetekben megfontolandó a rendszeres szemhéjtoalett, könnyelvezetést megakadályozó eszközök felhelyezése illetve gyulladás esetén gyulladáscsökkentő és/vagy antibiotikumos szemcseppek, kenőcsök alkalmazása.

A műkönnyek alapvető összetevői a víz, illetve valamilyen viszkozitást növelő hatóanyag, ezeken kívül elektrolitokat, tápanyagokat és vitaminokat is tartalmazhatnak, illetve létezik már tartósítószermentes, egyadagos kiszerelés is.