!-- Google Tag Manager (noscript) -->
 

A látásélesség vizsgálat

Látóélesség vizsgálat (1).png

Klinikáinkon a látásélesség-vizsgálatot automata refraktométeres méréssel kezdjük, ez a készülék képes beazonosítani és számszerűsíteni a szem fénytörési hibáit (szférikus és cilinder dioptria, tengely iránya).

Ezt követően vizsgálótáblán mérjük, hogy 5 méterről melyik, lehető legkisebb jelet (betű, szám, Landolt C) képes az páciens pontosan elolvasni egy-egy szemmel. Majd saját, vagy a refraktométer alapján mért értékekből kiindulva megnézzük, melyik az a szemüveglencse, ami a lehető legjobban tud segíteni a látás javításában. Alkalmassági vizsgálat esetén a két szem együttes látásélességének el kell érnie a 0,5-öt. Ammennyiben a távoli látás érintett és szemüveggel korrigálható, akkor rövidlátóságról beszélünk.

Ezt követően elvégezzük a közeli látásélesség vizsgálatot, olvasótávolságból (30cm) az ú.n. Csapody féle látásvizsgáló táblák segítségével. Ennek eltérése esetén írunk fel olvasószemüveget, ez gyakrabban szükséges az életkor előrehaladtával. Kérés esetén a monitor-távolságban végzett munkához szükséges korrekció mértékét is megállapítjuk.